Tele2 ziet toename zakelijk gebruik WhatsApp, plus frustraties
Na email, mobiele en vaste telefoon is WhatsApp naar de vierde plaats gegroeid als communicatiemiddel op de werkvloer. Ondanks de populariteit van deze zakelijke communicatietool zorgt het gebrek aan gedragsregels ook voor wrijving. Het is zelfs zo dat bijna de helft (46%) van werkend Nederland het liefst direct uit zakelijke WhatsApp-groepen stapt. Tele2 deelt, op basis van onderzoek onder ruim 1500 werkgevers en werknemers tussen de 18 en 65 jaar, drie gedragsregels die het app-contact met collega’s kunnen verbeteren.

  • Geen privéberichten delen in zakelijke app-groep
  • Niet een enkele collega aanspreken in de zakelijke app-groep, zoals bv bij felicitaties
  • Alle informatie in één bericht plaatsen, niet in separate berichten
Email is nog steeds hét communicatiemiddel dat op de werkvloer het liefst wordt gebruikt, gevolgd door de telefoon (vast en mobiel). Ook voicemail, sms, LinkedIn en Skype zijn populair bij werkend Nederland.

WhatsApp heeft de laatste jaren een opmars gemaakt. Slechts een kwart zit tegenwoordig niet in een werkgerelateerde app-groep.

Ondanks de populariteit van dit communicatiemiddel beschikken weinig organisaties over gedragsregels voor WhatsApp op de werkvloer, waardoor collega’s zich regelmatig aan elkaar storen. Collega’s die buiten werktijd van alles delen in de werk-appgroep wekken het meeste irritatie op (41%), gevolgd door collega’s die overal op reageren, altijd het laatste woord hebben of communiceren met veel hoofdletters en uitroeptekens. Als gevolg hiervan zijn veel werknemers en werkgevers de appgroep liever kwijt dan rijk. En ondanks dat 43% van werkend Nederland de meldingen van berichten in de werk gerelateerde appgroepen al regelmatig ‘dempen’, snakt bijna één derde van de werknemers naar een Out of Office-reply op de app.

Ondanks irritatie toch verbondenheid
Ondanks een behoorlijke dosis irritatie, blijkt zakelijk WhatsApp-contact met collega’s toch ook aantoonbaar bevorderlijk voor de onderlinge relaties. De app zorgt in bijna de helft van de gevallen voor een betere band tussen collega’s. Bovendien heeft 50 procent van de ondervraagden sinds deelname aan de werkgerelateerde WhatsApp-groep een betere verstandhouding met het team.